Slik får du et bærekraftig hjem

Alle snakker om det: Vi skal være bærekraftige. Men hvordan blir du det, uten at det betyr at du må leve som amish og forby alt som er gøy og moderne? Her får du 15 enkle tips du kan implementere i livet ditt allerede i dag.

Bærekraftig. Det har nok vært blant de mest brukte ordene i en årrekke – og det ser ikke ut til å stoppe med det første, for vi er langt fra ferdige med å redde jorden. Men utover å være bedriftenes hotteste buzzword, politikernes løftende pekefinger og tidens trend, hva betyr det egentlig? Hvordan kan vi slutte å bare snakke om det og faktisk gjøre noe med det?

Å være bærekraftig handler om å skape holdbare, positive resultater uten å ødelegge det som allerede er. Det er med andre ord viktig at vi som forbrukere er bevisste på hvordan våre handlinger påvirker jorden. Det kan du blant annet gjøre ved å følge disse enkle rådene.

15 TIPS TIL EN BÆREKRAFTIG HVERDAG – SLIK GJØR DU DET

Noen av dem er sunn fornuft fordi det er energibesparende – men det skader aldri å bli minnet på det igjen, gjør det vel? Flere av dem sparer ikke bare miljøet, men også lommeboken, og det er vel bare en ekstra fordel? Vinn-vinn, sier vi bare!

1. Legg lokk på

Når du legger lokk på grytene, bruker du kun en fjerdedel av energien til å holde 1,5 liter vann kokende under matlagingen.

2. Still kjøleskapstermostaten på fire grader

Dette er den optimale temperaturen for å holde maten frisk uten å bruke for mye energi.

3. Unngå frysevarer

En familie bruker i gjennomsnitt 100 kWh i året på kjøling. Det tilsvarer energien i 80 liter bensin. Hvis du har frosne varer, la dem tine i kjøleskapet, så sparer du en times strømforbruk for hvert kilo du tiner, fordi kjøleskapet kjøles ned av frostvaren og derfor kan slå seg av i den tiden.

4. Sorter avfallet

Når du sorterer avfallet i de spesielle avfallsbeholderne, blir det behandlet riktig og samtidig reduserer du mengden. Hver person produserer mer enn et kilo avfall hver dag, noe som er dobbelt så mye som i 1960. Det er nok ikke så overraskende at det forurenser – mye.

5. Velg apparater med energimerke A

Du har sikkert sett at det står alt fra A til G på husholdningsapparatene dine. Bokstaven betyr faktisk noe. For eksempel har en oppvaskmaskin med energimerket A et forbruk på under 1,06 kWh, mens en i klasse G bruker mer enn 2,05 kWh.

6. Bytt til sparepærer eller LED

Du må ut med litt mer penger, fordi det koster litt mer å kjøpe en spare- eller LED-pære, men til gjengjeld har de en lang levetid på over 8000 timer, mens en vanlig lyspære kun holder i 1000 timer. Med en sparepære kan du spare helt opp til 75 % av strømregningen, det er også verdt å ta med seg, er det ikke?

7. Drikk vann fra springen

Erstatt flaskevannet fra supermarkedet med vann fra springen hjemme. Kun 17 % av plastmaterialet fra blant annet vannflasker blir resirkulert.

8. Resirkuler tingene dine – eller kjøp brukt

Mange av tingene dine kan få nytt liv hvis du bruker litt tid på å reparere dem, i stedet for å tenke nytt-nytt-nytt. Du kan også kjøpe andres brukte gjenstander i stedet for å alltid handle nytt.

9. Tenk over hvor du handler

Still krav til leverandøren og støtt opp om butikkene som selger varer med omtanke for miljøet og er grønne helt inn i deres DNA. Akkurat som noen produkter er svanemerket, kan du sjekke om virksomheten er miljøsertifisert.

10. Kjøp dyrt

Når du kjøper materialer av god kvalitet, tar du bedre vare på det, og det holder lenger, slik at du ikke må bytte det ut like raskt.

11. Lukk for det varme vannet

Det renner ut 10 liter vann i minuttet når du dusjer, så ta litt kortere dusjer. Lag eventuelt en konkurranse i familien om hvem som kan bruke kortest tid (og fortsatt være ren bak ørene, selvfølgelig).

12. Tilbered maten uten ovn

Bruk brødristeren, pannen, gryten eller mikrobølgeovnen når du skal varme eller varme opp maten igjen. Du sløser bort varm luft når du bruker ovnen i en halv time bare for å varme noe i fem minutter.

13. Skru ned

Når du vasker klær, handler det selvfølgelig om å få dem rene og fjerne bakterier. Men hvis du skrur ned vasketemperaturen, er det både bedre og mer skånsomt for klærne og miljøet. Og heng det gjerne ut til lufttørking etterpå!

14. Slå av elektronikken

Ikke bekymre deg, vi ber deg ikke om å slå av Netflix eller Instagram, men slå av stikkontaktene når du forlater et rom, så strømregningen ikke koser seg alene.

15. Kast oppvaskklutene dine

Det er på tide å kjøpe noen nye kluter som ikke inneholder plast som havner i havet, drikkevannet og nå også i oss mennesker.

HVA VENTER DU PÅ?

«Hvis vi gjør en aktiv innsats sammen, kan vi beskytte planeten vår i fellesskap. Det krever bare en liten innsats, men virkningen er stor», forteller Jacob Skjødt hos Schmidt Kjøkken, som går inn for 100 % gjenvinning. 

Schmidt Kjøkken er den eneste kjøkken- og baderomsprodusenten i Europa som oppfyller sertifiseringer for blant annet miljø, bærekraft, kvalitet og sikkerhet – og det er til og med uten å gå på kompromiss med kvalitet.

De kloke hodene sier at vi ikke har tid å miste når vi skal sikre jorden for fremtidige generasjoner, men hvis du starter med disse tiltakene, er du allerede godt på vei til å bli en kul, miljøbevisst forbruker som stiller krav til både deg selv og bedriftene.

Mer inspiraSJON

FÅ GODE IDEER TIL DITT NYE KJØKKENLeter du etter en

Hos Schmidt elsker vi tre. Derfor gjør vi det gjennomført

En kjøkkenøy med sitteplasser, eller kanskje en spiseplass, er en

Flex – Black Flex gir deg varmt, kaldt og kokende

PÅMELDING
SCHMIDT NYHETSBREV
MELD DEG PÅ

SCHMIDT'S INSPIRASJONSUNIVERS

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og vær blant de første som blir oppdatert med kampanjer, nyheter, inspirasjon og gode råd. Du kan når som helst melde deg av igjen.

Skroll til toppen