Du hører det hele tiden: Vi må leve bærekraftig. Men hvordan gjør man det uten å bli helt amish og forby alt som er moderne og gøy? Her får du 15 enkle tips som du kan ta i bruk allerede i dag.
Bærekraftig. Det er sannsynligvis det ordet du hørte mest i 2018. Og som du vet, har vi ikke reddet jorden ennå, så du kommer nok til å høre det minst like ofte i årene fremover. Bærekraftig er trendordet som selskapene slenger om seg med, og som politikerne uttaler med hevet pekefinger – men hva betyr det egentlig? Hvordan kan vi gå fra bare å snakke om det til faktisk å gjøre noe med det?
Å være bærekraftig handler om å skape holdbare, positive resultater uten å ødelegge det man allerede har. Det er med andre ord viktig at vi som forbrukere tenker på at valgene vi gjør, påvirker jorden. Det kan du gjøre blant annet ved å følge disse enkle rådene.
Noen av disse rådene er sunn fornuft, fordi de blant annet hjelper deg å spare strøm, men det skader jo ikke med en påminnelse? Flere av dem er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboka, og det gir kanskje litt ekstra motivasjon? Vinn-vinn, sier vi bare!
Legger du lokk på grytene når du lager mat, bruker du bare 1/4 så mye strøm til å holde 1,5 liter vann kokende som du gjør med lokket av.
Hvis du senker temperaturen i kjøleskapet med bare én grad, øker strømforbruket med hele fem prosent.
En familie bruker i snitt 100 kWh i året på kuldeproduksjon. Det tilsvarer energien i 80 liter bensin. Hvis du skal bruke frossenvarer, bør du tine dem i kjøleskapet. Det kan spare deg for opptil én times strømforbruk for hvert kilo du tiner, fordi kjøleskapet kjøles ned av den frosne maten.
Når du sorterer avfallet ditt, blir det riktig håndtert, samtidig som mindre av det havner i restavfallet. Gjennomsnittseuropeeren genererer over ett kilo avfall per dag, noe som er dobbelt så mye som på 1960-tallet. Det er ikke så overraskende at det blir mye forurensning av slikt.
Du har sikkert sett at husholdningsapparater har energimerking fra A til G. Den bokstaven betyr faktisk noe. For eksempel har en oppvaskmaskin med energimerke A et forbruk på under 1,06 kWh, mens en i klasse G bruker over 2,05 kWh.
Sparepærer og LED-pærer koster litt mer enn vanlige glødepærer, men til gjengjeld har de en levetid på over 8000 timer der en vanlig glødepære bare lyser i 1000 timer. Med en sparepære kan du kutte strømforbruket med opptil 75 prosent, og det er jo noe å ta med seg, eller hva?
Bytt ut flaskevannet fra butikken med springvann. Bare rundt 17 prosent av plasten fra blant annet vannflasker blir gjenbrukt.
Mange av tingene dine kan få nytt liv hvis du bruker litt tid på å reparere dem i stedet for bare å kaste dem og kjøpe nytt. Du kan også kjøpe brukt av andre.
Still krav til leverandøren og støtt helgrønne butikker som selger varer som er produsert med omtanke for miljøet. I tillegg til å velge svanemerkede produkter, kan du sjekke om selve virksomheten er miljøsertifisert.
Varer av god kvalitet holder lenger – også fordi prisen gjerne gjør at du tar bedre vare på dem og venter lenger før du bytter dem ut.
Når du dusjer, bruker du omtrent ti liter vann i minuttet, så prøv å dusje litt kortere. Ha en konkurranse hjemme om hvem som bruker kortest tid i dusjen (uten å glemme å vaske noen deler av kroppen, selvsagt).
Bruk brødristeren, panner, gryter eller mikroen når du skal tilberede eller varme opp mat. Det er sløsing med varmluft å skru på stekeovnen bare for å varme noe i fem minutter.
Når du vasker klær, vil du selvfølgelig få dem rene og fjerne bakterier. Imidlertid er det bedre for både klærne dine og miljøet å vaske på litt lavere temperatur. Og husk nå endelig å lufttørke klesvasken etterpå!
Rolig nå – vi ber deg ikke om å skru av verken Netflix eller Instagram, men slå i det minste av lyset når du forlater rommet, slik at strømregningen ikke får ha hjemme-alene-fest uten deg.
Plast havner i havet og senere i drikkevannet ditt, så kjøp noen nye kluter som ikke inneholder plast.
– Hvis vi alle gjør en aktiv innsats, kan vi bidra til å verne om planeten vår. Det krever ikke så mye av hver enkelt, men effekten er stor, sier Jacob Skjødt hos Schmidt Kjøkken, som jobber for 100 prosent gjenbruk. Schmidt Kjøkken er Europas eneste kjøkken- og baderomsprodusent som er sertifisert innen blant annet miljø, bærekraft og sikkerhet – og det uten å gå på akkord med kvaliteten.
De som har greie på det, sier at vi ikke har noen tid å miste hvis vi skal sørge for at også kommende generasjoner kan leve godt på jorden. Begynn med disse tipsene, så er du allerede godt på vei til å gå foran som en miljøbevisst forbruker som stiller krav til både seg selv og selskapene.
Våre dyktige rådgivere står klare til å hjelpe deg med å skape akkurat det kjøkkenet du går og drømmer om.
– få inspirasjon og se våre nyheter.
La vårt personale vise deg de
mange detaljer og muligheter
vi kan tilby.